Drugsbezit
Wordt u of een bekende van u vervolgd voor verboden drugsbezit? Of is er een drugs of een hennepplantage aangetroffen in een pand dat u verhuurt? Bij Van Meekren Advocatuur is de expertise ruimschoots aanwezig om u door het strafproces heen te loodsen en/of om u van advies te voorzien.
Veelgestelde vragen
-
Het is Nederland verboden om verdovende middelen (drugs) aanwezig te hebben. Dat geldt niet alleen voor harddrugs, maar ook voor softdrugs. In de Opiumwet staat om welke stoffen het precies gaat. Op lijst I staan zijn de verschillende stoffen opgesomd die als harddrugs worden beschouwd, zoals heroïne, cocaïne en MDMA. Op lijst II staan de stoffen die als softdrugs worden beschouwd, zoals hennep, qat en paddo’s.
-
Aanwezig hebben van drugs is altijd verboden, maar wordt onder omstandigheden niet opgespoord of vervolgd. In de regel volgt geen sanctie als sprake is van een geringe hoeveelheid voor eigen gebruik. Het Openbaar Ministerie hanteert daarbij de volgende drempelwaarden:
• Harddrugs: 0,5 gram (poeder), 1 pil of 1 eenheid GHB.
• Hennep: 5 gram. Tot 30 gram vindt geen actieve opsporing plaats, maar volgt mogelijk wel een strafrechtelijke sanctie bij ontdekking.
• Paddo’s: 0,5 gram gedroogde of 5 gram verse/niet-gedroogde
• Qat: 1 bundel (ca. 200 gram).
-
In elk individueel geval zal de rechter moeten beslissen welke straf passend en geboden is. Een vaste straf bestaat dus niet. Wel hanteert de rechtbank oriëntatiepunten voor het bezit van drugs. Bezit van harddrugs wordt doorgaans zwaarder gestraft dan bezit van softdrugs en bezit van grote hoeveelheden wordt doorgaans zwaarder gestraft dan bezit van kleine hoeveelheden.
De rechter is niet gebonden aan de oriëntatiepunten. Een gespecialiseerde advocaat kan argumenten voor voren brengen om een voor u gunstig resultaat te bereiken.
Actualiteiten
Ook het (enkele) bezit van drugs wordt in Nederland met enige regelmaat vervolgd. Voor enkele recente voorbeelden, zie onder meer:
Meer informatie
Wilt u meer weten? Onze contactgegevens vindt u hier.
Van Meekren Advocatuur procedeert in heel Nederland, zo ook bij de rechtbanken in Alkmaar, Almelo, Amsterdam, Arnhem, Assen, Breda , Dordrecht, Den Haag, Groningen, Haarlem, ‘s-Hertogenbosch, Leeuwarden, Lelystad, Maastricht, Middelburg, Roermond, Rotterdam, Utrecht, Zutphen en Zwolle, de gerechtshoven in Amsterdam, Arnhem, Den Haag, ‘s-Hertogenbosch en Leeuwarden, de Hoge Raad der Nederlanden in Den Haag. Ook procedeert Van Meekren Advocatuur bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.