Mishandeling of dood door schuld bij (ernstige) medische missers
Medische missers kunnen ernstige gevolgen hebben voor patiënten en hun families. In ernstige gevallen kunnen artsen en/of andere zorgverleners ook strafrechtelijk worden vervolgd, bijvoorbeeld voor mishandeling of voor dood door schuld. Zulke zaken zijn doorgaans juridisch en/of feitelijk complex.
Wordt u verdacht van mishandeling of dood door schuld wegens een medische misser? Of wilt u hierover advies inwinnen? Het is dan van belang dat u een gespecialiseerde advocaat inschakelt. Van Meekren Advocatuur beschikt over grondige kennis van zowel het strafrecht als van de toepasselijke medische normen. Hier bent u dan ook bij het juiste adres.
Rechtsbijstand bij mishandeling of dood door schuld bij (ernstige) medische missers
Zaken omtrent mishandeling of dood door schuld bij medische missers vereisen gespecialiseerde juridische kennis. Het is essentieel om deskundige rechtsbijstand in te schakelen om uw belangen te behartigen en de complexiteit van deze zaken aan te pakken. Van Meekren advocatuur heeft de expertise en ervaring om u door deze juridische processen te leiden en voor uw rechten op te komen.
Wordt u verdacht van mishandeling of dood door schuld als gevolg van een medische misser en zoekt u juridische ondersteuning? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
Ik word verdacht van mishandeling of dood door schuld bij een (ernstige) medische misser
Wordt u verdacht van mishandeling of dood door schuld bij een (ernstige) medische misser? Dan kan Van Meekren Advocatuur onder meer het volgende voor u betekenen:
bijstand tijdens verhoor;
getuigen horen bij de rechter-commissaris of ter zitting;
assisteren bij het verzamelen van ontlastend bewijs;
u in rechte vertegenwoordigen.
Mocht u worden verdacht van mishandeling of dood door schuld bij (ernstige) medische missers dan is het van belang dat u in een vroeg stadium rechtshulp inschakelt. Hoe eerder wij betrokken zijn, des te meer wij voor u kunnen betekenen.
Meer informatie over mishandeling of dood door schuld bij (ernstige) medische missers
-
Mishandeling is geregeld in de artikelen 300 t/m 304 van het Wetboek van Strafrecht. Die artikelen beschrijven mishandeling als het opzettelijk toebrengen van pijn of letsel.
Mishandeling in geneeskundige context kent zijn eigen invulling. Bij iedere operatie zal de arts bewust het mes zetten in het lichaam van de patiënt en de patiënt daarmee pijn doen. Vanzelfsprekend maakt de arts zich niet bij iedere operatie schuldig aan mishandeling. Als de operatie wordt uitgevoerd conform de medische richtlijnen, dan komt de arts een beroep toe op de zogeheten ‘medische exceptie’. De materiële wederrechtelijkheid ontbreekt dan en de arts is niet strafbaar.
Als de arts daarentegen fouten heeft gemaakt tijdens de operatie, kan hij geen beroep doen op de medische exceptie. Dan wordt het van belang te beoordelen of de arts de complicatie ‘opzettelijk’ teweegbracht. Dat vereiste van ‘opzet’ ken een eigen juridische invulling. De minst bewuste vorm van opzet is het zogeheten ‘voorwaardelijk opzet’. Daarvan is sprake zodra een arts willens en wetens de aanmerkelijke kans op een bepaald gevolg (in dit geval: de complicatie) aanvaart.
Het is lang niet altijd eenvoudig te bepalen of dat het geval is. Hiervan was bijvoorbeeld wel sprake in de casus van de ‘Haagse borstendokter’ . Hij plaatste borstimplantaten onder onvoldoende hygiënische omstandigheden, zonder juiste dossiervorming en met gebruikmaking van niet-bekende methoden (de ‘mam- ma-navigator’, een soort kitspuit).
Janssen Steur – die op grote schaal verkeerde diagnosen stelde en daar ook in bleef volharden – werd juist vrijgesproken van (onder andere) mishandeling. Die vrijspraak hield in cassatie ook stand.
Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met Bram Horenblas. Hij publiceert met enige regelmaat over dit onderwerp (zie recent: TvGR 2024-3, “Rechtbank Midden-Nederland 13 september 2023 (slapende hulpverlener), m.nt. mr. A.J. Horenblas”, p 279 -288).
-
Dood door schuld is geregeld in artikel 307 van het Wetboek van Strafrecht. Dit artikel bepaalt dat iemand die door zijn schuld de dood van een ander veroorzaakt, gestraft kan worden met een gevangenisstraf of geldboete. In een medische context betekent dit dat de zorgverlener niet opzettelijk, maar bijvoorbeeld als gevolg van grove nalatigheid of ernstige fouten van de zorgverlener de door van de patiënt heeft veroorzaakt.
De ‘schuld' genoemd in artikel 307 Sr, bestaat in medische zaken uit een verwijtbare handeling of een verwijtbaar nalaten: de zorgverlener heeft aanmerkelijk onvoorzichtig en/of onachtzaam en/of nalatig gehandeld. Kort gezegd dient er sprake tee zijn van grove nalatigheid tijdens de beroepsuitoefening van de zorgverlener.
-
Niet iedere medische fout wordt ook vervolgd. Het Openbaar Ministerie houdt zich daarbij aan de “Aanwijzing feitenonderzoek / strafrechtelijk onderzoek en vervolging in medische zaken.” In die kern komt die aanwijzing erop neer dat het Openbaar Ministerie nauw samenwerkt met de IGJ. Het Openbaar Ministerie probeert zo snel mogelijk te achterhalen of er sprake is van een strafbaar feit. Is dat niet het geval, dan houdt het strafrechtelijke traject op. Is dat wel het geval, dan beoordeelt het Openbaar Ministerie of het strafbaar feit bewijsbaar is en of vervolging ook opportuun is. Voordat een officier van justitie tot vervolging overgaat, vraagt hij of zij het Expertisecentrum Medische Zaken om advies..
Wettelijk gezien is het mogelijk dat een verdachte zich zowel in een tuchtrechtelijke als strafrechtelijke procedure heeft te verantwoorden. Indien de verdachte zorgverlener arbeidsrechtelijk, civielrechtelijk of tuchtrechtelijk geconfronteerd is met de gevolgen van zijn handelen, kan het onder omstandigheden niet opportuun (meer) zijn een strafrechtelijke vervolging te starten. Voordat een officier van justitie strafvervolging in een medische zaak instelt, vraagt hij het Expertisecentrum Medische Zaken om advies.
De genoemde artikelen uit het Wetboek van Strafrecht kennen beide ofwel het bestanddeel ‘opzet' ofwel het bestanddeel ‘schuld'. Daarom kan het OM alleen dan een strafvervolging op basis van deze artikelen instellen als bewijs vergaard is voor het ‘opzet' of de ‘schuld' van de verdachte.
Cliënten aan het woord
“Op een mogelijk medisch strafrechtdossier werd Van Meekren Advocatuur geraadpleegd. De primaire vraag was die naar haalbaarheid. Na een prima consult - de kernvragen werden op analyse van de behandelaar vlot gevonden - werd een uitgebreid, helder en goed gefundeerd advies ontvangen, inclusief oriëntatie buiten het strafrecht. Het was precies wat er nodig was om tot gedegen besluit over het vervolg te komen. Ik raad Van Meekren Advocatuur van harte aan.
Cliënt, mei 2024
“Bram Horenblas is een top advocaat ! Hij luistert ontzettend goed en legt alles goed en duidelijk aan je uit. De heer Horenblas is heel erg vriendelijk en verstandige/intelligente advocaat die zich ontzettend goed voorbereid. De heer Horenblas ging echt door het vuur voor mij en wilde koste wat het koste deze zaak winnen. Hij is erg toegewijd, deskundig en snel. Hij zoekt alles tot in de puntjes uit en is erg nauwkeurig wanneer hij mij als klant verdedigt.“
Cliënt, mei 2024
“Topadvocaat! De heer Horenblas gaat echt door het vuur voor zijn cliënten. Toegewijd, deskundig en snel. Hij zoekt alles tot in de puntjes uit.“
Cliënt, april 2024
Neem contact op voor meer informatie
Neem vrijblijvend contact met ons op door gebruik te maken van het onderstaande contactformulier. Wij streven ernaar binnen 24 uur te reageren.