Onrechtmatige euthanasie of hulp bij zelfdoding
Zorgverlening draait niet alleen om het beter maken van patiënten. In sommige gevallen resteert niets anders dan de begeleiding in de laatste levensfase. In enkele gevallen leidt dit tot een doodswens. Als arts kunt u dan voor de vraag worden gesteld: Wanneer en onder welke omstandigheden is euthanasie of hulp bij zelfdoding toegestaan?
Bij Van Meekren Advocatuur is uw zaak in goede handen.
Ik zoek advies over onrechtmatige euthanasie of hulp bij zelfdoding
Van Meekren Advocatuur adviseert regelmatig in zaken waarbij euthanasie of hulp bij zelfdoding een rol speelt. Mag een arts gehoor geven aan een verzoek om euthanasie als er sprake is van psychisch lijden? Wanneer is er sprake van strafbare hulp bij zelfdoding? En wat als er achteraf twijfel ontstaat over de wilsbekwaamheid van de patiënt?
Het antwoord op dergelijke vragen vereist een zorgvuldige juridische afweging. De mogelijke (strafrechtelijke) gevolgen voor artsen of zorgverleners zijn groot. Van Meekren Advocatuur beschikt over de expertise om u of uw organisatie hierin deskundig bij te staan.
Gespecialiseerde rechtsbijstand
Bent u arts en heeft de RTE u schriftelijk vragen gesteld of uitgenodigd voor een gesprek? Al in die fase kan het van belang zijn om een gespecialiseerde advocaat in te schakelen. De wil van (veel) artsen om zich toetsbaar op te stellen kan haaks staan op het belang om geen (onnodig) belastend bewijs te fabriceren. Een gespecialiseerde advocaat kan u helpen bij het vinden van de juiste toon.
Bent u verdacht van een onrechtmatige euthanasie of van hulp bij zelfdoding? Of wilt u of uw zorginstelling hierover advies van een advocaat inwinnen? Ook dan staat Van Meekren Advocatuur voor u klaar.
Meer informatie over onrechtmatige euthanasie of hulp bij zelfdoding
-
Een onrechtmatig verrichte euthanasie is een zelfstandig strafbaar feit (art. 293 Sr). Bij twijfel over de wens van de patiënt, kan het zelfs als moord worden aangemerkt. Hetzelfde geldt voor hulp bij zelfdoding (art. 294 Sr). Als arts is het daarom van cruciaal belang dat u zich houdt aan de regels rondom euthanasie en hulp bij zelfdoding. De belangrijkste daarvan zijn neergelegd in de zorgvuldigheidseisen zoals beschreven in de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (WTL).
-
Bij euthanasie dient een arts de patiënt een dodelijk middel toe.
Bij hulp bij zelfdoding geeft de arts een dodelijk middel aan de patiënt. Maar de patiënt neemt dat middel zelf in.
Soms wordt voor beide vormen van helpen met sterven het woord ‘euthanasie’ gebruikt.
-
Vrijwillig en weloverwogen verzoek: De arts die de euthanasie uitvoert, moet ervan overtuigd zijn dat dat er sprake was van een vrijwillig en weloverwogen verzoek van de patiënt.
Uitzichtloos en ondraaglijk lijden: De patiënt moet lijden aan een medisch uitzichtloze situatie die gepaard gaat met ondraaglijk lijden.
Informeren van de patiënt: De arts moet de patiënt volledig hebben geïnformeerd over zijn situatie en vooruitzichten.
Geen redelijke andere oplossing: Er mag geen redelijke andere oplossing voor de situatie van de patiënt zijn.
Consultatie: Ten minste één andere, onafhankelijke arts (de SCEN-arts) moet de patiënt (ook) hebben gezien en moet schriftelijk hebben beoordeeld of aan de zorgvuldigheidseisen is voldaan.
Zorgvuldige uitvoering: De levensbeëindiging of hulp bij zelfdoding moet medisch zorgvuldig worden uitgevoerd.
-
Na een euthanasie zal de lijkschouwer hiervan melding maken bij de één van de vijf Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE). De RTE toetst vervolgens of de euthanasie/hulp bij zelfdoding plaatsvond overeenkomstig de geldende zorgvuldigheidseisen. Is dat het geval, dan wordt hiervan melding gemaakt bij de arts. De casus krijgt het predicaat “gehandeld overeenkomst de zorgvuldigheidseisen” en kan de kast in.
Indien de RTE van oordeel is dat niet is gehandeld overeenkomst de zorgvuldigheidseisen, dan zal zij – naast de arts – ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het college van procureur-generaals informeren. Die besluiten dan of de arts ook tuchtrechtelijke of strafrechtelijke vervolgd wordt.
De beoordelingen van de RTE kunt u vinden op hun website.
-
Het beleid van het Openbaar Ministerie voor vervolging na een onzorgvuldige euthanasie is neergelegd in de Aanwijzing vervolgingsbeslissing inzake actieve levensbeëindiging op verzoek (euthanasie en hulp bij zelfdoding). Niet iedere onzorgvuldige euthanasie zal strafrechtelijk vervolgd worden. In principe is dit wel het geval bij schending van een ‘substantiële zorgvuldigheidseis’. Substantiële zorgvuldigheidseisen zijn de eis dat het verzoek vrijwillig en weloverwogen is en de eis dat sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden.
Cliënten aan het woord
“Op een mogelijk medisch strafrechtdossier werd Van Meekren Advocatuur geraadpleegd. De primaire vraag was die naar haalbaarheid. Na een prima consult - de kernvragen werden op analyse van de behandelaar vlot gevonden - werd een uitgebreid, helder en goed gefundeerd advies ontvangen, inclusief oriëntatie buiten het strafrecht. Het was precies wat er nodig was om tot gedegen besluit over het vervolg te komen. Ik raad Van Meekren Advocatuur van harte aan.”
Cliënt, mei 2024
“Bram Horenblas is een top advocaat ! Hij luistert ontzettend goed en legt alles goed en duidelijk aan je uit. De heer Horenblas is heel erg vriendelijk en verstandige/intelligente advocaat die zich ontzettend goed voorbereid. De heer Horenblas ging echt door het vuur voor mij en wilde koste wat het koste deze zaak winnen. Hij is erg toegewijd, deskundig en snel. Hij zoekt alles tot in de puntjes uit en is erg nauwkeurig wanneer hij mij als klant verdedigt.“
Cliënt, mei 2024
“Topadvocaat! De heer Horenblas gaat echt door het vuur voor zijn cliënten. Toegewijd, deskundig en snel. Hij zoekt alles tot in de puntjes uit.“
Cliënt, april 2024
Neem contact op voor meer informatie
Neem vrijblijvend contact met ons op door gebruik te maken van het onderstaande contactformulier. Wij streven ernaar binnen 24 uur te reageren.